Ellsworth Kelly
Blue Black, 2000

Composed of two painted aluminum panels, Ellsworth Kelly’s Blue Black is a vertical wall sculpture that was commissioned by Emily Rauh Pulitzer and installed on the south wall of the Main Gallery. Kelly’s choice of colors is at once striking and subtle—strong enough to engage the eye on a grand scale, but restrained enough to accord with Tadao Ando’s poetic allocation of space. As natural light spills in from the narrow skylight above and shimmers off of the reflecting pool to its right, Blue Black maintains a dynamic relation to both the architecture and the environment that frame it. Equally geometric and totemic, Kelly’s sculpture instills a familiar form with an endlessly unfixed meaning.

Ellsworth Kelly
Blue Black, 2000
Painted aluminum panels
336 x 70 x 2 1⁄8 inches
Photograph by Robert Pettus

Richard Serra
Joe, 1999

Commissioned by Emily Rauh Pulitzer as a permanent feature of the courtyard, Richard Serra’s Joe articulates a space that reframes perceptions of scale and movement through its subtle, shifting contours. As a counterpoint to Tadao Ando’s angular forms and immutable concrete, Joe conveys an evolving sense of the organic; the walls of the sculpture’s spiral path expand and contract, conveying you to its center—a vast expanse of sky, framed by a ribbon of weathering steel. Named in homage to the late Joseph Pulitzer Jr., who commissioned the artist’s first site-specific sculpture in 1970, Richard Serra’s Joe stands as a testament to the forces of life that influence and shape us.

Richard Serra
Joe, 1999
Weathering steel
Outer spiral approximately 163 x 576 x 480 inches
© Richard Serra / Artists Rights Society (ARS), New York
Photograph by Robert Pettus

Scott Burton
Rock Settee, 1988-1990

Almost a year after its opening, the Pulitzer Arts Foundation added a third work to its permanent collection: Scott Burton’s Rock Settee. Installed in the water court, the work appears as though a rough mass of rock when viewed from inside the building—an almost prehistoric counterpoint to the clean, modern lines of Tadao Ando’s architecture. But as one comes around to the smooth cuts that form the seat and back of this five-ton granite sculpture, its otherwise uneven exterior yields a peaceful place of rest. Rock Settee complements the contemplative space of the water court, and visitors are encouraged to engage the raw physicality and tactility of Burton’s work, which inspires a dialogue between the monumental and the minimal.

Scott Burton
Rock Settee, 1988-1990
Granite
35 1⁄2 x 106 x 62 1⁄2 inches
© Estate of Scott Burton / Artists Rights Society (ARS), New York
Photograph by Robert Pettus