Scott Burton

Rock Settee, 1988-1990

Granite, 35 1/2 x 106 x 62 1/2 inches

Pulitzer Arts Foundation

© Estate of Scott Burton / Artists Rights Society (ARS), New York

Rock Settee

Almost a year after its opening, Pulitzer Arts Foundation added a third work to its permanent collection: Scott Burton's Rock Settee. Installed in the water court, the work appears as though a rough mass of rock when viewed from inside the building—an almost prehistoric counterpoint to the clean, modern lines of Tadao Ando's architecture. But as one comes around to the smooth cuts that form the seat and back of this five-ton granite sculpture, its otherwise uneven exterior yields a peaceful place of rest. Rock Settee complements the contemplative space of the water court, and visitors are encouraged to engage the raw physicality and tactility of Burton's work, which inspires a dialogue between the monumental and the minimal.