Richard Serra

Joe, 1999

Weathering steel

Outer spiral approximately 163 x 576 x 480 inches

Photograph by Robert Pettus

Pulitzer Arts Foundation

© Richard Serra / Artists Rights Society (ARS), New York

Joe

Commissioned by Emily Rauh Pulitzer as a permanent feature of the courtyard, Richard Serra's Joe articulates a space that reframes perceptions of scale and movement through its subtle, shifting contours. As a counterpoint to Tadao Ando's angular forms and immutable concrete, Joe conveys an evolving sense of the organic; the walls of the sculpture's spiral path expand and contract, conveying you to its center—a vast expanse of sky, framed by a ribbon of weathering steel. Named in homage to the late Joseph Pulitzer Jr., who commissioned the artist's first site-specific sculpture in 1970, Richard Serra's Joe stands as a testament to the forces of life that influence and shape us.

Comparing Richard Serra and Gordon Matta-Clark

Video of Comparing Richard Serra and Gordon Matta-Clark

Comparing Richard Serra and Gordon Matta-Clark

Video of Comparing Richard Serra and Gordon Matta-Clark